Bruine of witte pellets

 

Houtpellets zijn tegenwoordig in allerlei soorten en maten verkrijgbaar.  Maar welke pellets zijn het meest geschikt voor uw pelletkachel? Welke certificaten dienen pelletkorrels te hebben voor een optimaal rendement en prima kwaliteit? Kiest u voor witte of misschien bruine pellets? We proberen hier in het kort de verschillen uit te leggen. 

Welke soorten pelletkorrels bestaan er? 

 

Pelletkorrels zijn in principe te verdelen in twee kleuren: nl. de bruine en de witte pellets. Beide kleuren hebben unieke eigenschappen, ze hebben hun eigen productieproces en komen uit verschillende bossen. Deze twee soorten zijn weer te verdelen in onderstaande groepen. 

Hardhoutpellets

Deze bruine pellets worden specifiek gemaakt van hardhoutsoorten zoals eiken, beuken, esdoorn, berken en kersen. Hardhoutpellets staan bekend om hun hoge calorische waarde en langere brandduur. Ze worden vaak gekozen vanwege hun enorme warmteafgifte en langzamere verbranding. Echter, tijdens de verbranding zullen er ook schadelijke stoffen bij vrijkomen die uw kachel kunnen beschadigen en de levensduur van de de kachel daardoor kunnen verkorten.

Loofhoutpellets 

Net als hardhoutpellets is dit ook een bruine soort. Deze pellets worden ook gemaakt van hardhoutsoorten, zoals eiken, beuken en esdoorn. Loofhoutpellets hebben over het algemeen een hogere dichtheid en een langere brandduur. Ze geven relatief veel warmte af en bevatten meestal iets meer as dan naaldhoutpellets.

Gemengde pellets 

Dit zijn pellets die gemaakt worden van een mix van verschillende witte en bruine houtsoorten. Dus gemengde houtpellets kunnen zowel naaldhout als loofhout bevatten. Ze combineren vaak de voordelen van beide soorten, zoals een goede verbrandingsefficiëntie en een evenwichtige as-productie.

Naaldhout pellets 

Deze volledig witte pellets worden gemaakt van naaldhout, zoals sparren, coniferen en dennen. Naaldhoutpellets zijn erg populair vanwege hun hoge energetische waarde en efficiënte verbranding. Ze hebben doorgaans een lichte, witte kleur en bevatten minder as.

Wat is het verschil tussen witte en bruine houtpellets?

 

Het verschil zit dus in de manier van produceren en de grondstoffen die hierbij worden gebruikt. Witte en bruine pellets hebben hierdoor allebei hun eigen unieke eigenschappen. Maar welke invloed heeft dat op uw pelletkachel? Onderstaand vindt u de vergelijking tussen beide soorten.

Asgehalte

Witte pellets hebben een lager as-gehalte dan bruine pellets. Een laag as-gehalte is van belang voor de levensduur van uw pelletkachel. Wanneer pellets een te hoog as-gehalte hebben, zal er veel zwarte as achter blijven in de pelletkachel, waardoor de kachel op langere termijn minder goed zal branden en waardoor u misschien vaker onderhoud moet (laten) uitvoeren. Witte pellets daarentegen hebben een schonere verbranding en laten een zeer kleine hoeveelheid grijze as achter. Om een voorbeeld te geven: het as-gehalte van witte pellets bedraagt ongeveer 0,7% en van bruine pellets is dit tussen de 1 en 3%. 

Efficiëntie 

Witte pellet-korrels hebben naast een lager as-gehalte ook een lager vochtgehalte dan bruine pellets. Het vochtgehalte heeft invloed op de efficiëntie van verbranding. Het vraagt nl. energie om het vocht te verdampen voordat de pellets kunnen ontbranden. Door het lagere vochtgehalte branden witte pellets efficiënter en sneller.

Duurzaamheid

Als we naar duurzaamheid kijken dan zijn witte pellets een betere keuze dan bruine pellets. Ten eerste worden witte pellets gemaakt van gedroogd houtafval, zoals zaagsel en houtsnippers, waardoor er gebruik wordt gemaakt van hernieuwbare bronnen en het afval van de houtindustrie wordt verminderd.  Dit vermindert de vraag naar hout en verkleint de ecologische voetafdruk. Omdat witte pellets minder as en verontreinigingen tijdens verbranding produceren worden de emissies verminderd en de luchtkwaliteit verbeterd.

Kortom, als men waarde hecht aan duurzame verwarming van de ruimte of schade aan de kachel wil voorkomen, dan zijn witte pellets een milieuvriendelijkere keuze. 

Calorische waarde

De verbrandingswaarde, ook wel vaak calorische waarde genoemd, geldt als een van de belangrijkste factoren voor houtpellets. Over het algemeen hebben witte pellets een hogere calorische waarde dan bruine pellets, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Sommige niet gecertificeerde witte pellets verwarmen namelijk niet even goed als bruine pellets. De hogere calorische waarde van witte pellets is het resultaat van het gebruik van hoogwaardig houtafval met een lager vochtgehalte en een uniformere samenstelling. Dit maakt witte pellets efficiënter en biedt een hogere warmteopbrengst. Dit resulteert in een effectievere verwarming van ruimtes en een lager brandstofverbruik. 

Prijs

Over het algemeen zijn bruine pellets een beetje goedkoper dan witte pellets. Witte pelletkorrels zijn kwalitatief beter en daarom ook wat duurder. Echter, als u wilt besparen op brandstofkosten en uw kachel hier niet gevoelig voor is, zoals bv. pelletketels dan zijn bruine pellets ook een goed alternatief. 

Samenvatting

Hecht u veel waarde aan een optimaal rendement, een schone, efficiënte verbranding en een zo duurzaam mogelijke verwarming van de woonruimte? Dan zijn witte pellets de betere keuze voor uw pelletkachel. Omdat witte pellets op deze aspecten beter scoren dan bruine pellets, voldoen deze pellets ook aan de vereiste certificeringen.  Door het productieproces van witte pellets en de kwaliteit hiervan voldoet het vaak aan de ENplus-A1 (het hoogste certificaat voor pelletkorrels), DINplus en soms zelfs de FSC voor verantwoord bosbeheer certificaten. 

Certificaten

ENplus-A1 certificering

EN+/A1 is ‘s werelds meest toonaangevende certificeringssysteem voor houtpellets. Het belangrijkste doel is het waarborgen van een continu kwaliteit in de gehele toeleveringsketen van houtpellets. Dus van de verwerving van grondstoffen en het productieproces tot aan de levering aan de eindgebruiker. 

DINplus certificering

De DIN+ certificering garandeert dat in verschillende productiestadia aan specifieke en essentiële criteria wordt voldaan. Op basis van de DIN Plus-norm worden houtpellets ingedeeld op diameter, slijtvastheid, watergehalte en stofgehalte.

FSC certificering

De FSC certificering is een internationaal houtkeurmerk. Dit certificaat hanteert de hoogste eisen voor duurzaam en sociaal bosbeheer, ondersteund door overheden, bedrijven en milieuorganisaties. Met dit keurmerk bent u verzekerd dat het hout is aangekocht uit een goed beheerd bos dat milieubescherming, sociaal welzijn en economische voordelen op lange termijn combineert